Menu
ÇEVRESEL VE SOSYAL RİSK YÖNETİM SİSTEMİ

Sürdürülebilirlik Yönetişimi kapsamında kurgulanan yapılanmada ÇSYS Yöneticisi olarak atanan Genel Müdür Yardımcısı (Yatırımcı İlişkileri) sürdürülebilirliğin ve çevresel-sosyal unsurların yönetiminden en üst seviyede sorumludur. Ayrıca, kurulan ÇSYS’nin en üst düzeyde temsilcisidir. İş Leasing faaliyetlerinden kaynaklanan iç ve dış etkilerin genel yönetimini Kurumsal Krediler Müdürü, Kurumsal/Ticari Satış Müdürleri, Finansal Yönetim Müdürü, Hazine ve Finansal Kurumlar Müdürü’nden oluşan ÇSYS Sorumluları yürütmektedir. ÇSYS Sorumluları’nın temel görevleri, İş Leasing’in dış çevresel ve sosyal risklerinin etkin şekilde yönetilmesini sağlamak, iç çevresel ve sosyal etkilerin takibini yapmak, ÇSYS’de sürekli iyileştirme sağlamak, Kredi Komitesi’nde ve İş Leasing Üst Yönetimi nezdinde ÇSYS’yi temsil etmektir.

İş Leasing’in sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda faaliyetler yürütmek, çevresel ve sosyal risk yönetimi yaklaşımını geliştirmek, finansal kiralama faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel ve sosyal risk ve etkileri belirlemek ve yönetmek, departmanlar arasında etkin bir iletişim sağlamak, Şirket’in doğrudan çevresel ve sosyal etkilerini kontrol etmek ve yönetmek amaçlarıyla belirli periyotlarda toplanmak üzere bir Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Çalışma Grubu’na, ÇSYS Yöneticisi başkanlık etmektedir. Çalışma Grubu çalışmalarını doğrudan ÇSYS Yöneticisi’ne raporlamaktadır. Çalışma Grubu İş Leasing’in Krediler, Kurumsal Satış / Ticari Satış, Hazine ve Finansal Kurumlar, Varlık Yönetimi, Yatırımcı İlişkileri, Finansal Yönetim, Satın Alma, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Bölümleri temsilcileri ile ÇSYS Sorumluları’ndan oluşmaktadır.

ÇSYS Projesi ile finansal kiralama süreçlerinde ekonomik sürdürülebilirliğin yanı sıra çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğin de gözetilmesine yönelik bir sistem kurgulanmıştır.

İş Leasing ÇSYS Yönetişim Yapısı

İş Leasing’in sürdürülebilirlik temelinde inşa ettiği iş süreçlerini kurum kültürünün bir parçası haline getirmek amacıyla başlattığı ÇSYS Projesi ile finansal kiralama süreçlerinde ekonomik sürdürülebilirliğin yanı sıra çevresel ve sosyal sürdürülebilirliğin de gözetilmesine yönelik bir sistem kurgulanmıştır. Bu projeyle, finansal kiralama faaliyetleri ile çevresel ve sosyal risk yönetimi konularının entegrasyonunun sağlanması hedeflenmektedir. Proje kapsamında tanımlanan süreçler doğrultusunda toplumsal fayda temelinde hayata geçirilen çalışmalar ile sürdürülebilirlik iş yapma biçiminin merkezine alınması ve sürdürülebilirliğin İş Leasing stratejisinin önemli bir parçası haline getirilmesi amaçlanmıştır. Diğer yandan, kurulan sistem ile müşterilerin de çevresel ve sosyal konulardaki farkındalıkları artırılarak sürdürülebilirlik için kümülatif bir değer yaratılmasına imkân sağlanmaktadır. Sistem ile İş Leasing’de gerçekleştirilen tüm faaliyetler bütüncül olarak ele alınacak, ilgili politikalar ve tanımlanan süreçler çerçevesinde takip edilecektir.

ÇSYS Projesi kapsamında tanımlanan süreçler aşağıda listelenmektedir.

Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla oluşturulan ÇSYS’de kurgulanan her bir sürece ilişkin prosedürler, İş Leasing’in aşağıda belirtilen amaçlar doğrultusunda sürekli iyileşme sağlamasına imkân verecektir:

Enerji ve iklim değişikliği, finansal kapsayıcılık, dijital dönüşüm, kurumsal yönetişim, finansal performans ve kârlılık, çeşitlilik ve kapsayıcılık, yetenek yönetimi, çevresel etkilerin yönetimi gibi alt başlıkların odağa alınarak iş süreçlerine yansıtıldığı proje kapsamında; ekonomik performansın yanı sıra çevresel ve sosyal etkilere yönelik yönetim yaklaşımı, strateji ve performansın da paydaşlara şeffaf biçimde iletilmesi ile İş Leasing sektörde bu konuda da öncü olmayı hedeflemektedir. İş Leasing’in faaliyetleri dolayısıyla oluşabilecek çevresel ve sosyal etkilerin değerlendirilmesi ve yönetilmesi konularında esas alınacak ilkeler Çevresel ve Sosyal Etki Politikası’nda paydaşların erişimine açık olarak yayınlanmaktadır.

İş Leasing, tüm paydaşlarını çevresel ve sosyal konularda bilgilendirmekte ve onları sürdürülebilirlik uygulamaları geliştirmeleri konusunda teşvik etmektedir.

İş Leasing, Çevresel ve Sosyal Etki Politikası kapsamında belirli bir tutarın üzerindeki finansal kiralama faaliyetlerinden kaynaklanabilecek potansiyel çevresel ve sosyal riskleri ve etkileri ulusal ve uluslararası mevzuatlar, standartlar ve iyi uygulamalar çerçevesinde değerlendirmekte, gerekli gördüğü durumlarda sözleşme süresi boyunca belirlenen risk düzeyine göre etkileri azaltmak için eylem planları geliştirerek yatırımcı firmaların faaliyetlerini izlemektedir. İş Leasing, farkındalık sağlamak ve bilinç düzeylerini yükseltmek amacıyla müşterilerini, tedarikçilerini ve diğer tüm paydaşlarını çevresel ve sosyal konularda bilgilendirmekte ve onları sürdürülebilirlik uygulamaları geliştirmeleri konusunda teşvik etmektedir.

Ayrıca, İş Leasing aşağıda listelenen faaliyetleri ve bu faaliyetlerde bulunan firmaları desteklememektedir:

Şirket’e gelen finansal kiralama talebine konu işlem, Finanse Edilmeyen Faaliyetler Listesi’nde yer alıyorsa talep reddedilerek süreç durdurulmaktadır. Eğer kiralama faaliyeti söz konusu listede yer almıyorsa başvurunun ön değerlendirme ve ön kategorizasyon işlemi gerçekleştirilmekte, ulusal çevre düzenlemelerine uygunluk aranmaktadır. Finansal kiralamaya konu edilen varlığın kullanılacağı sektöre, kiralanan varlığın türüne, kiralanan varlığın çevre üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerine ve gerçekleşen işlemin sosyal açıdan etkilerine dayanan çapraz risk değerlendirmesi yapılmakta, bu aşamada işleme ilişkin çevresel ve sosyal riskler değerlendirilirken “Etki”, “Yönetilebilirlik” ve “Gerçekleşme Olasılığı” ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonunda finansal kiralama faaliyetinin çevresel ve sosyal risk kategorisi (A, B+, B-, C) belirlenmektedir.

A, B+, B- kategori olarak belirlenen kiralama işlemleri için İş Leasing Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı oluşturmaktadır. Planda yer alan aksiyonların yatırımcı firma tarafından tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca, A, B+ ve B- kategorilerde yer alan her bir proje en az yılda bir kez izlenmektedir.

1 Zorla işgücü, şahısların gönüllü olarak yapmadığı/çalışmadığı, ceza veya güç kullanımı sonucunda ortaya çıkan tüm iş veya hizmetleri ifade etmektedir.

2 Zorla çocuk işçi, çocukların ekonomik olarak sömürüldüğü iş veya çocuğun eğitimine, sağlığına, fiziksel, zihinsel ruhsal, ahlaki veya sosyal gelişimine engel olma ve zararlı olma demektir.

3 http://www.who.int ve http://www.pic.int

4 Ozon Tüketen Maddeler (ODS): Ozon stratosferik ile reaksiyona giren ve çıkan kimyasal bileşikler. http://www.unep.org

5 Basel Convention on the Control of Transboundary Movements of Hazardous Wastes and their Disposal, http://www.basel.int.

6 Gemilerden Kaynaklanan Kirlenmeyi Önleme Uluslararası Sözleşmesi (MARPOL), Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) (bunlarla sınırlı olmamak üzere), Uluslararası Güvenlik Yönetim Kodu, Paris Devlet Limanına İlişkin Mutabakat Muhtırası (Paris MOU) tarafından yasakla-nan tankerler ve MARPOL Yönetmeliği 13G uyarınca tasfiye nedeniyle 25 yaşından büyük tek bir tanker kullanılmamalıdır. https://www.imo.org/

 

GRI 102-18, 103-1, 103-2, 103-3