SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN YÖNETİMİ
İş Leasing’in sürdürülebilirlik odaklı faaliyetlerine Sürdürülebilirlik Politikası yön vermektedir.
ÇSYS Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi (ÇSYS) Projesi
İş Leasing, iklim krizi başta olmak üzere tüm çevresel ve sosyal sorunlarla mücadelede çözümün bir parçası olmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Şirket’in 2020-2023 dönemlerine ilişkin hedefleri de sürdürülebilir büyüme ve değer yaratma ilkeleriyle uyumlu olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda İş Leasing, 2020 yılı sonunda topluma ve çevreye karşı sorumluluklarının bilinciyle çıkmış olduğu uzun soluklu sürdürülebilirlik yolculuğunda önemli bir adım daha atarak, çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik faktörlerinin, Şirket yönetiminde ve ürün/hizmet süreçlerinde bir bütün olarak gözetilmesi, bu faktörlere bağlı risklerin ve fırsatların etkin bir biçimde yönetilmesi ve sürdürülebilir büyüme ile değer yaratılmasını amaçlayan Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi (ÇSYS) Projesi’ni hayata geçirmiştir. Proje kapsamında İş Leasing’in sürdürülebilirlik yaklaşımı ortaya konarak çevresel ve sosyal etkilerinin yönetimi için yönetişim mekanizmaları kurgulanmış ve gerekli olan tüm süreçler şekillendirilmiştir.
İş Leasing’de her kademeden çalışandan görev ve sorumluluklarını sürdürülebilirlik anlayışını benimseyerek yerine getirmesi beklenmektedir.
Şirket’in sürdürülebilirlik odaklı faaliyetlerine Sürdürülebilirlik Politikası yön vermektedir. İş Leasing Sürdürülebilirlik Politikası’nda yer alan ilke ve esaslar aşağıda sunulmaktadır:
- Şirket, kurulduğu günden itibaren sürdürülebilir kalkınmayı destekleme gayretiyle, vizyon ve misyonuyla uyumlu bir şekilde sürdürülebilirlik performansını en üst düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede ülke ekonomisine katkıda bulunmayı gözetmekte; faaliyetlerinin doğrudan veya dolaylı ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerini ilgili politikaları ile uyumlu bir şekilde ve Çevresel ve Sosyal Yönetim Risk Sistemi kapsamında takip ederek yönetmektedir.
- Şirket’in orta ve uzun vadeli stratejileri, tüm paydaşların hak ve menfaatleri ile kamu yararını gözetecek şekilde kurgulanmaktadır.
- Tüm faaliyetlerini yürürlükteki yasa ve düzenlemelere uyarak şeffaf bir kurumsal yönetim anlayışı, sürekli iyileştirmeyi amaçlayan bütünsel bakış açısı ile yürütmektedir. Rüşvet ve yolsuzluğa hiçbir şekilde müsamaha gösterilmemekte, ilgili bir durumda Şirket’in Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası çerçevesinde hareket edilmektedir.
- En önemli sermayesi olan çalışanlarının memnuniyetini gözeterek insan haklarına saygılı, adil ve eşit fırsatlar sunan kapsayıcı bir çalışma ortamı sunmakta, yasal mevzuat ve uygulamalar çerçevesinde sağlık ve güvenliklerini sağlamak ve gelişimlerine sürekli yatırım yapmak suretiyle çalışanlarıyla uzun soluklu iş ilişkisi sürdürmeyi hedeflemektedir.
- İklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde risk ve fırsatları değerlendiren Şirket, faaliyetlerinden kaynaklanan doğrudan ve dolaylı etkileri mümkün olan en az düzeye indirmeye yönelik önlemler almaktadır.
- Düşük karbon ekonomisine geçişte önemli rol oynayan yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği, geri kazanım ve geri dönüşüm projelerini desteklemeyi hedefleyen Şirket, finanse edilen ekipmanların daha temiz, daha çevre dostu, daha az atık oluşturan ve daha verimli ekipmanlar olmasını gözetmektedir.
- Satın alma işlemlerinde sorumlu satın alma yaklaşımı benimseyerek hizmet aldığı tedarikçilerin seçiminde adil, dürüst ve tarafsız bir süreç yürütmektedir.
- Sürdürülebilirlik anlayışını tüm değer zincirine yaymaya özen göstererek tedarikçilerine, müşterilerine ve diğer tüm paydaşlara insan haklarına saygılı, sosyal adalete imkân veren, fırsat eşitliğini gözeten yaklaşımlarıyla örnek olmakta, bu konudaki bilinç ve farkındalığının artmasını hedeflemektedir.
- Risk yönetimini bütüncül bir yaklaşımla tüm iş süreçlerine entegre ederek hem finansal hem de finansal olmayan risklerini değerlendirmektedir.
- Ulusal ve uluslararası ölçekte sürdürülebilirlik çalışmaları yürüten çok taraflı inisiyatiflerin faaliyetlerini takip etmektedir. Sürdürülebilirlik konusunda, amaç ve stratejileriyle uyumlu iş birliği platformlarında yer almayı önemsemektedir.
- Sürdürülebilirlik performansını tüm paydaşlar ile şeffaf iletişim kanalları aracılığıyla paylaşarak tüm paydaşlarının görüş ve önerilerini dikkate almak suretiyle iş yapma şekillerini ihtiyaca göre gözden geçirmektedir.
- Sürekli gelişim bakış açısıyla, Sürdürülebilirlik Politikası’nı yılda en az bir kez olmak üzere, gereksinimler ve faaliyet koşullarındaki değişiklikler doğrultusunda düzenli olarak gözden geçirerek güncellemektedir.
- Sürdürülebilirlik faaliyetleri hakkındaki çalışmalarını kurumsal internet sitesinde paylaşmaktadır.
- Politika’nın güncellenmesinden Çevresel ve Sosyal Risk Çalışma Grubu sorumludur. Gerekli görülen güncelleme ve değişiklikler, Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmektedir.
- Politika hükümlerine uyumun denetimi, iç denetim kapsamında gerçekleştirilmektedir.
İş Leasing’de her kademeden çalışandan görev ve sorumluluklarını sürdürülebilirlik anlayışını benimseyerek yerine getirmesi beklenmektedir. ÇSYS Projesi kapsamında sürdürülebilirlik yönetişimi yapılandırılmıştır. Sürdürülebilirlik odaklı tüm çalışmaların kurgulanan yönetişim yapısına göre yürütülmesine karar verilmiştir.
Farklı birimlerden üyelerin katılımı ile kurulan Sürdürülebilirlik Komitesi, sürdürülebilirlik strateji ve hedeflerinin belirlenmesi, sürdürülebilirlik faaliyetlerinin yönetimi ve denetimi ile bilgi akışını sağlamaktan doğrudan sorumludur. Sürdürülebilirlik Komitesi başkanlığı görevini Yatırımcı İlişkileri’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı yürütmektedir. Sürdürülebilirlik Komitesi’nin aldığı kararlar doğrultusunda gerekli faaliyetlerin hayata geçirilmesinden sorumlu olan ayrı bir Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Çalışma Grubu kurulmuştur.
Gerçekleşen faaliyetler dolayısıyla yaratılan her türlü etkinin ölçülmesi ve yönetilmesi İş Leasing için önemlidir.
İş Leasing Sürdürülebilirlik Yönetişimi Yapılanması
Sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi hedefi kapsamında, gerçekleşen faaliyetler dolayısıyla yaratılan her türlü etkinin ölçülmesi ve yönetilmesi İş Leasing için önemlidir. Şirket hem doğrudan kendi operasyonlarından kaynaklanan hem de finansman sağladığı projeler aracılığıyla dolaylı yoldan oluşan çevresel ve sosyal etkilerin ve risklerin analizi, takibi ve yönetimi konusunda titizlikle hareket etmektedir.