Küresel ekonomik sistemde kilit açıcı roller üstlenen finansal kuruluşlar olarak, geçtiğimiz iki yıl boyunca pandemi süreciyle birlikte başlayan çalkantılı ve belirsizliklerle dolu bir geçiş döneminin zorlu koşullarını tecrübe ettik.
2021 yılı, pandeminin devam döneminin dinamiklerinin küresel ölçekte belirlenmeye çalışıldığı ve ekonomik toparlanmadaki dönüşüm hızının artması için sürdürülebilir finans doğrultusunda küresel düzenleme hazırlıklarının başladığı özel bir yıl olarak iktisat tarihine geçecektir. Bununla birlikte sürdürülebilirlik penceresinde finans dünyasının öncelikleri arasına yerleşen iklim kriziyle mücadele ve karbonsuzlaşma vizyonu, dönüştürücü gücüyle birlikte önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir.
Yeşil Mutabakat vizyonuyla birlikte 2030 yılına kadar en az %55 oranında emisyon azaltımı gerçekleştirmeyi planlayan Avrupa Komisyonu, Avrupa’nın 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim-nötr kıtasına dönüştürülmesini hedeflerken, ekonomik faaliyetlerin pozitif etkili çevresel kazanımlara hizmet ederek sürdürülebilir olduğunu tanımlayacak ortak bir dil ve değerlendirme ölçütü (taksonomi) oluşturmak için çalışmalarını hızlandırmıştır. Komisyon, Avrupa Birliği genelinde sürdürülebilirlik odaklı iş modellerinin artmasına yardımcı olacak kapsamlı bir sürdürülebilir finans paketini de kabul etmiştir. Geliştirilmekte olan düzenleyici yapılar Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaret ilişkisi olan tüm ülkeleri de önemli ölçüde etkileyecek olup, sürdürülebilir finans ve taksonomi çalışmalarının Çin, Japonya gibi doğu ülkeleri tarafından da gerçekleştirildiği ve uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan finansmanın sürdürülebilir faaliyetlere yönlendirilmesi için ülkelerin mali düzenleyicilerinin sürdürülebilirlik taksonomisi kapsamında finansal standartlar oluşturmaya çalıştıkları görülmektedir.
Yeşil Mutabakat vizyonuyla oluşan karbonsuzlaşma odaklı sürdürülebilirlik yaklaşımı, küresel piyasalarda domino etkisi yaratarak ülkemizi de yakından ilgilendiren yeni bir uluslararası ticaret dengesinin tüm dünyada benimsenmesine sebep olmuştur. Küresel piyasaların dönüşümünün özünde, gelecek nesillere daha iyi ve temiz bir dünyada yaşama hakkını mümkün kılmak olduğu açıktır. Paris İklim Anlaşması’yla ifade edilen küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlı tutarak bu doğrultuda Yeşil Kalkınma olarak anılan yeni ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modeli yaratmak tüm insanlığın ortak hedefi haline gelmiştir.
Finansal odaklanmanın sürdürülebilirlik yaklaşımlarıyla karbonsuzlaşma vizyonunu destekleyen faaliyetlere doğru yönelmesiyle, İş Leasing olarak paydaşlarımızla birlikte sürdürülebilir finans ilkeleri doğrultusunda geleceğe ulaşmak için çalışmalarımızı hızlandırma kararı aldık.
Ülkemiz, 2021 yılında Paris İklim Anlaşması’na taraf olmuş ve iklim kriziyle mücadeledeki kararlılığını 2053 net-sıfır emisyon hedefiyle tanımlamıştır. Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, iklim değişikliği ile mücadeleye ilişkin ulusal hedeflerin hukuki altyapısını oluşturacak olan İklim Kanunu’nun hazırlıkları devam etmektedir. Bununla birlikte, küresel yatırım stratejilerinde yer alan çevresel, sosyal ve yönetişimle (ESG) ilgili ölçütlerin finans sektörü tarafından daha fazla dikkate alınması büyük öneme sahiptir. Uluslararası yeşil finans piyasalarından faydalanılması amacıyla sürdürülebilir finans araçları ve yeşil tahvil piyasasının geliştirilmesine ilişkin çalışmalar, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından sürdürülmektedir.
2021 yılında sürdürülebilirlik stratejimizin boyutlarını küresel gelişmeler doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte gözden geçirdik ve önceliklerimiz ile hedeflerimiz arasında sürdürülebilir finans odaklı yeni bir denge oluşturduk. İklim kriziyle mücadeleye imkân veren operasyonel faaliyetlerimizden kaynaklanan kurumsal sera gazı envanter hesaplamalarımızı uluslararası protokollere uyumlu olarak tamamladık.
2024 yılına kadar operasyonel faaliyetlerimiz sonucunda oluşan karbon ayak izimizi sıfırlayarak sektörümüzdeki ilk karbon nötr finansal kiralama firması olmayı hedeflemekteyiz.
Kurulduğumuz ilk günden bu yana yönetim kültürü olarak benimsediğimiz sorumlu yatırım ilkelerimizin merkezinde finansman faaliyetlerimizi doğru yönetmek ve gelecekte de dünyamıza pozitif etki sağlamak bulunuyor. Bu sorumluluğun bilinciyle finansal kiralama sektöründe ilk adımları atarak, 2040 ve 2050’ye uzanan emisyon azaltım planlarımızı tüm değer zincirimizde etkili olacak şekilde Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nin (SBTi) belirlediği yöntemlerle hazırlamak için ileri düzey karbon yönetimi ve net sıfır emisyon çalışmalarımıza 2021 yılında ivme kazandırdık.
Sürdürülebilir, temiz ve modern enerjiye erişim sağlayarak yenilenebilir enerji kullanım oranın artırılmasının Yeşil Kalkınma sürecindeki en önemli altyapı bileşeni olduğunu düşünüyoruz. Enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşarak baskın hale gelmesi, f inansman sağladığımız sektörlerde enerji bağımsızlığının sağlanması ve döngüsel ekonomiye geçişin hızlandırılması süreçleri sürdürülebilir finans uygulamalarımızın yapı taşlarını oluşturuyor. Benimsediğimiz yeşil yatırım modeli, tüm sektörlerde artış trendinde olan enerji fiyatları karşısında faaliyet giderleri temelli risklerin azaltılmasına katkı sağlıyor.
2021 yılında, yenilebilir enerji yatırımları kapsamında finansman sunarak projelerimizin aktif kurulu gücünün 162,21 MW’a ulaşmasını sağladık. Finansman sağladığımız yenilenebilir enerji projelerin 84 MW’ı Güneş Enerjisi Santrali (GES), 63 MW’lık kısmı Rüzgâr Enerjisi Santrali(RES) ve 1 MW’ı Biyokütle Enerjisi Santrali (BES) olarak gerçekleşti. Bunların haricinde, toplamda 14 MW kurulu güce sahip kojenerasyon projesini finanse ettik.
Dahil olduğumuz TurSEFF (Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı) kapsamında bir yıl gibi kısa bir sürede özellikle tarım sektöründen yeşil projeler öncelikli olmak üzere, toplamda 305 adet projenin 40 milyon Avro tutarındaki finansmanına aracılık ederek önemli bir başarı hikâyesine imza attık. TurSEFF kapsamında finansman sağladığımız projelerle 12,3 MW kurulu güce katkı sunarak verimlilik ve tasarruf kazanımları sonucunda 48.777 ton karbon emisyonunu önledik.
Güçlü mali yapımızın yanı sıra sürekli güncellenen sürdürülebilir büyüme stratejimiz ve dinamik bilanço yönetimi süreçlerimiz 2021 yılında da istikrarlı bir kâr performansı sergilememizi ve yeni işlem pazar payımızı korumamızı sağlarken, finansal kiralama alacakları bazında sektördeki ikincilik konumumuzu sağlamlaştırdık.
Paydaşlarımızla etkileşim kurduğumuz tüm faaliyetlerde hesap verebilirlik, eşitlik, şeffaflık ve sorumluluk anlayışını kurum kültürü olarak benimsedik. Firmamızın iş modelleriyle özdeşleşen bu değerleri geçmişte olduğu gibi gelecekte de daha ileri seviyelere taşımakta kararlıyız. Yüksek kurumsal yönetim seviyesinin gerekliliklerinden biri olan etik yaklaşımımızı ve iş ahlakıyla biçimlenen kurum kültürümüzü başta çalışanlarımız olmak üzere tüm değer zincirimizde yaygınlaştırmaktayız.
Sürekli iyileştirme faaliyetlerimizin ve güçlü irademizin bir sonucu olarak İş Leasing’in kurumsal yönetim derecelendirme notu 10 üzerinden 9,29’a (%92,91) yükselmiştir. Bununla birlikte, yönetim modelimizi ve tüm süreçlerimizi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenmiş olan Kurumsal Yönetim İlkeleri ile Sürdürülebilirlik İlkeleri Çerçevesi’ne yüksek uygunlukla yürütüyoruz.
Çalışanlarımızla birlikte tüm değer zincirimizde insan haklarına saygılı, eşitlikçi ve şeffaf politikaları destekliyoruz. En büyük sermayemiz olan çalışanlarımıza adil ve eşit fırsatlarla, kapsayıcı ve profesyonel bir çalışma ortamı sunmak insan kaynakları politikalarımızın merkezinde bulunuyor.
Çalışanlarımızın haklarının geliştirilmesine yönelik olarak uluslararası normlar ve yasal düzenlemelere uyumluluk sağlamanın yanı sıra, 2022 yılında imzacı üye olmayı hedeflediğimiz Birleșmiș Milletler Küresel İlkeler Sözleșmesi (UN Global Compact)’nin ilkelerine uygun insan kaynakları politikaları geliştirmekteyiz.
2021 yılında çalışanlarımızın %85’ini düzenli performans değerlendirme sürecine dahil ettik. Önümüzdeki dönemde çalışanlarımızın yetkinliklerini yeni nesil iş tanımlarıyla güçlendirmeyi, finansal kiralama sektöründe en çok tercih edilen şirket olmayı ve çalışan memnuniyeti ile iş tatminini ön planda tutan uygulamalar geliştirmeyi hedefliyoruz.
Eğitim ve yetenek geliştirme faaliyetlerimiz başarıya ulaşmada belirleyici olup, 2021 yılında, ileri düzey karbon yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik odaklı eğitimlere odaklandık.
Çalışanlarımızın karar alma süreçlerine aktif katılımını sistematik bir biçimde sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz mekanizmalarla yeni fikir ve önerileri sürekli destekliyoruz.
2021 yılında kadın çalışan oranımız %51, kadın yönetici oranımız ise %38 olarak gerçekleşirken, kurulduğumuz günden bu yana kadın çalışanların desteklenmesini sarsılmaz bir ilke olarak benimsedik. 2022 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (UN WEPs) imzalayarak finansal kiralama sektöründe eşitlikçi ve kapsayıcı şirket olma hedefimizi kamuoyu ile paylaşacağız.
Sürdürülebilirlik felsefesi, yeni yönetim yaklaşımlarının vizyoner merkeziyetini oluşturken İş Leasing olarak Yeşil Kalkınma doğrultusunda biçimlenen sürdürülebilir finansal sisteme adil geçişi sağlamak için doğru yolda, güçlü adımlarla ilerliyoruz.
Barış, refah ve güven içerisinde yaşadığımız bir geleceği mümkün kılmak amacıyla toplumsal hayata ve dünyamıza pozitif etki sağlamak yönündeki sorumluluğumuz her geçen gün artıyor.
Tüm paydaşlarımızın kazanımlarını dikkate alarak sektörümüze, değer zincirimize ve toplumun tüm kesimlerine pozitif etki yaratarak sürdürülebilir finans faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye ve sorumluluk almaya devam edeceğiz.
Bu yıl ikincisini yayımladığımız sürdürülebilirlik raporumuzla birlikte sürdürülebilirliğin tüm boyutlarında sağlamış olduğumuz ilerlemeyi siz paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyoruz.
Raporumuzda detaylarını sunduğumuz performansın gerçekleşmesinde emeği geçen Yönetim Kurulumuza, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.
Saygılarımızla,
N. BURAK SEYREK
Yönetim Kurulu Başkanı
U. ŞAFAK ÖĞÜN
Genel Müdür ve
Yönetim Kurulu Üyesi