Menu
İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELE VE KARBONSUZLAŞMA

İş Leasing, karbonsuzlaşma planlarıyla pozitif ekolojik etki yaratmayı hedeflemektedir.

İklim değişikliğinin olumsuz etkileri ülke, bölge, sektör veya ekonomik pazar farkı olmaksızın küresel kriz boyutuna ulaşmış, küresel ekonomiyi yıkabilecek risk seviyesinde sürekli genişlemektedir. İş Leasing, iklim değişikliği gerçeğinin tüm yaşam biçimlerine olumsuz etkiler bırakarak acil çözüm üretilmesi gereken varoluşsal bir soruna dönüştüğünün bilincindedir. İş Leasing, faaliyet ve hizmetlerinin iklim değişikliği üzerinde etkisi olduğunun bilinciyle, öncelikle bu etkiyi doğru yönetmek, gelecekte de dünyamıza ekolojik açıdan pozitif etki yaratmak hedefiyle karbonsuzlaşma planlarını hazırlamaktadır.

Ülkemiz, 2021 yılında Paris İklim Anlaşması’na taraf olmuş ve iklim kriziyle mücadeledeki kararlılığını 2053 net-sıfır emisyon hedefiyle tanımlamıştır.

Yenilenebilir enerjinin finansmanı

2013-2017

2018

2019

2020

2021

Yenilenebilir enerji projelerine sağlanan finansman miktarı (ABD doları)

66.783.815

2.200.000

8.080.665

39.286.734

39.837.353

Finansman sağlanan yenilenebilir enerji projelerinin kurulu güç kapasitesi (yıl içerisinde - yeni) (MW)

80,40

2,30

13,60

49,48

70,67

Finansman sağlanan yenilenebilir enerji projelerinin kurulu güç kapasitesi - konsolide (MW)

80,40

82,7

96,3

145,78

216,45

Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki ulusal hedefleri hukuki zeminde güçlendirecek İklim Kanunu’nun hazırlıkları devam etmektedir.

2021 yılında, kurumsal sera gazı envanter hesaplamalarını uluslararası protokollere uyumlu olarak tamamlayan İş Leasing, operasyonel faaliyetleri sonucunda oluşan karbon ayak izini sıfırlayarak 2024 yılına kadar karbon nötr finans kuruluşu olmayı hedeflemektedir. Şirket, 2040 ve 2050’ye uzanan emisyon azaltım yaklaşımlarını tüm değer zincirinde etkili olacak şekilde Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nin (SBTi) belirlediği yöntemlerle hazırlamak için ileri düzey karbon yönetimi ve net sıfır emisyon çalışmalarında ilk adımları atmayı planlamaktadır.

Kurumsal sera gazı emisyonlarının azaltılması ilkesi, tüm değer zincirinde farkındalığı arttıran ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda harekete geçmeyi teşvik eden sorumlu yatırım prensiplerini desteklemektedir. İş Leasing, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla, iklim değişikliği etkilerine çözüm üreterek düşük karbonlu ekonomiye geçişi sağlayan projelere ve yeşil dönüşüm uygulamalarına aktif destek sağlamaktadır.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

Sürdürülebilir, temiz ve modern enerjiye erişim sağlayarak yenilenebilir enerji kullanım oranın arttırılması Yeşil Kalkınma teorisinin sektörlerdeki sürdürülebilirlik dönüşümüne imkân veren en etkili aracıdır. Yenilenebilir enerji yatırımlarına finansman sağlamak İş Leasing’in öncelikli stratejileri arasında yer almaktadır.

İş Leasing, 2021 yılında yenilenebilir enerji projelerine 40 milyon ABD doları finansman sağlamıştır. Özellikle güneş enerjisi alanındaki finansman modeliyle öne çıkan İş Leasing’in bugüne kadar finansman sağladığı yenilenebilir enerji projelerinin toplam aktif kurulu güç kapasitesi 2021 yılında 216,45 MW'a ulaşmıştır.

İş Leasing yenilenebilir enerji projelerine 156,2 milyon ABD doları finansman sağlamıştır.

Finansman sağlanan yenilenebilir enerji projelerinin yaklaşık 124 MW’ı Güneş Enerjisi Santrali’ne (GES), 63 MW’lık kısmı Rüzgâr Enerjisi Santrali’ne (RES), 1 MW’ı Biyokütle Enerjisi Santrali’ne (BES) aittir. Bunların haricinde, İş Leasing toplamda 14 MW kurulu güce sahip kojenerasyon projesini finanse etmiştir.

İş Leasing’in 2021 yılı sonu itibari ile finansman sağlamış olduğu 60 adet aktif projesi bulunmaktadır. Bununla birlikte, tahsisi gelecek dönemde gerçekleşecek 25,5 milyon ABD doları tutarında 33,21 MW gücünde 14 proje devam etmektedir. 2021 yılı sonuna kadar riski devam eden ve riski biten olmak üzere toplamda 60 adet ve 216,45 MW gücünde projeyi hayata geçirmiş ve bu projeler için 156,2 milyon ABD doları finansman sağlamıştır.

KÜRESEL VİZYONA UYUM

Sürdürülebilirlik uygulamalarına ilişkin küresel çabaların tüm paydaşlar tarafından her düzeyde artırılması ihtiyacı COVID-19 pandemi sürecinde daha da belirginleşmiştir. Pandemi sonrası toparlanma döneminde, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir küresel ekonominin inşası uluslararası toplumun öncelikli gündemi haline gelmiştir. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlan Küresel Riskler 2021 Raporu’nda iklim değişikliğiyle mücedele için geliştirilen eylem planlarının başarısız olması en büyük çevresel ve sosyal risk alanını oluşturmaktadır. Raporda ifade edilen riskler küresel yıkıma neden olabilecek düzeydedir.

Yeşil Kalkınma Vizyonu, sürdürülebilirlikle ilişkili unsurları finans sektörünün ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır. Sürdürülebilir finans uygulamaları, yatırım kararları alınırken çevresel, sosyal ve yönetişimsel hususların (ESG) değerlendirilmesini ve finansmanın sürdürülebilir ekonomik faaliyetlere ve projelere yönlendirilmesini amaçlamaktadır.

Küresel finans piyasası kapsamında, yatırımların sürdürülebilir proje ve faaliyetlere yönlendirilmesi amacıyla çevresel açıdan sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin bir listesini oluşturan ve şirketlerin hangi ekonomik faaliyetlerinin çevresel açıdan sürdürülebilir olduğunu belirlemelerine yardımcı olacak küresel sürdürülebilirlik standartları ile özel bir sınıflandırma sistemi (taksonomi) geliştirilmektedir.

İş Leasing, küresel finansal sistemi üzerinde etkisi olabilecek tüm riskleri dikkate alarak geliştirilmekte olan küresel sürdürülebilirlik standartlarına uyumluluk için çalışmalarını hızlandırmıştır. Şirket, küresel standart ve düzenlemelerle tanımlanan ESG risklerini uygun yönetişim ve değerlendirme yaklaşımlarıyla azaltmayı hedeflemektedir.

Ülkemizde, politika belirleyici kuruluşlar tarafından ulusal yeşil taksonomi mevzuatı ile ulusal yeşil finans stratejisi hazırlanması, iklimle bağlantılı finansal risklerin tanımlanması, ölçülmesi ve yönetilmesi için altyapı oluşturulması gibi konular öncelikli olarak değerlendirilmiştir.

İş Leasing, ülkemizdeki sürdürülebilir finans araçları ile yeşil tahvil piyasasının geliştirilmesine ilişkin çalışmaları yakından takip ederek, ulusal ve uluslararası yeşil finans piyasalarından daha fazla faydalanlamayı amaçlamaktadır.

TURSEFF (TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ FİNANSMAN PROGRAMI)

İş Leasing, 2020 yılında katıldığı TurSEFF kapsamında anlaşmalı bir finansman kurumu olarak yeşil yatırımlara desteğini sürdürmektedir. 2021 yılında özellikle tarım sektöründen yeşil projeler öncelikli olmak üzere, toplamda 305 ade t proje İş Leasing tarafından finanse edilerek önemli bir başarı hik âyesine imza atılmıştır.

TurSEFF (Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı) odağına sürdürülebilirlik kavramını alarak geliştirilmiş bir finansman programıdır. EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) tarafından dünyanın 26 ülkesinde yürütülmekte olan SEFF/GEFF inisiyatifinin Türkiye’deki uygulaması olan TurSEFF, KOBİ’ler, büyük şirketler, belediyeler ve kamu kurumlarının yeşil yatırımlarına finansman ve teknik destek sağlamaktadır. Bu yeşil yatırımlar, KOBİ’lerin elektrik motoru değişiminden, çatı ve arazi tipi güneş enerjisi yatırımlarına, büyük işletmelerin ESCO aracılığıyla yaptığı sürdürülebilir enerji projelerinden, belediyelerin toplu taşıma, içme suyu, atık su ve enerji yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede sürdürülebilirliğin tüm bileşenlerini kapsamaktadır.