2016 yılına ılımlı büyüme hedefi ile giren finansal kiralama sektörü, yatırım iklimindeki olumsuz gelişmeler nedeniyle işlem hacmini %4 düşüşle 6,1 milyar ABD doları olarak tamamlamıştır.
2016 yılında küresel ekonomik dalgalanmalar ve yurt içindeki belirsizlik ortamı sonrasında TL’de yaşanan hızlı değer kaybı, tırmanan terör ortamı ve bölgesel jeopolitik hassasiyet, ülkemizdeki yatırım iklimini olumsuz etkilemiş ve finansal kiralama işlem hacmi yıllık %4’lük daralma ile 6,1 milyar ABD doları seviyesinde kalmıştır.
Yıl içinde sat-geri kiralamanın kapsamını genişleten ve mevzuat kaynaklı sorunlarını aracılık maliyetlerini düşürerek ve rekabet ortamını iyileştirerek çözüme kavuşturan düzenlemeler sektörün motivasyonunu artırmıştır.
31 yıllık geçmişinde toplam 81 milyar ABD dolarlık yatırıma aracılık eden Türkiye finansal kiralama sektörünün yatırımlar içerisinden aldığı payı gösteren penetrasyon oranı 2015 yılında %6,03 iken, 2016 yılının ikinci çeyreğinde %5,7 olarak gerçekleşmiştir.
2016 yılında finansal kiralama sektörünün alacakları %19,9 artışla 44 milyar TL seviyesine ulaşırken, takipteki alacakları bir önceki yıla kıyasla %25 artmış, takipteki alacakların finansal kiralama portföyüne oranı ise %4 oranında artışla %6,3 olmuştur.
2016 sektör için verimli bir yıl olurken, yaşanan yoğun rekabetin yol açtığı baskılamaya rağmen sektörün vergi sonrası kârlılığı %12,5 olarak gerçekleşmiştir. Halen gelişme ve büyüme potansiyeline sahip finansal kiralama sektörünün performansı, ekonomik büyüme ve istikrar ile yakından ilişkilidir. Süregelen belirsizlik ortamı, ülkemizin büyüme dinamikleri ve global gelişmelere bağlı olarak finansal kiralama sektörünün 2017 yılında yatay bir seyir izleyeceği ve 6 milyar ABD doları işlem hacmine ulaşacağı tahmin edilmektedir.