MURAT BİLGİÇ
YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Değerli paydaşlarımız,
İş Leasing’in 2020 yılı performansını ve sonuçlarını arz eden, Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak hazırlanmış faaliyet raporumuzu, finansal tablolarımızı ve kâr dağıtım önerimizi değerlendirme ve onaylarınıza sunmadan önce, dünya ve ülke ekonomisi ile sektörümüzün görünümü ve İş Leasing’in piyasadaki konumu ile ilgili kısa bir değerlendirmeyi paylaşmak isterim.
2020 yılında hayatımıza giren pandemi, sağlık ve ekonomi açısından giderek derinleşen küresel bir krize dönüşmüş; üretim kapasitesi ve tedarik zincirleri üzerine yarattığı tahribatla tüm değer döngüsünü aşağı yönlü baskılayan bir olgu olarak döneme damgasını vurmuştur.
Pandeminin küresel ekonomik faaliyet üzerindeki etkilerini hafifletmek üzere birçok ülke varlık alımları, likidite destekleri ve kredi programları ile daha önce görülmemiş boyutta geniş ölçekli destek paketleri açıklarken, merkez bankaları genişlemeci para politikalarına yönelmiş; ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)gibi gelişmiş ülke merkez bankaları düşük faiz politikalarının yanı sıra yüklü tahvil alımları yoluyla piyasalara önemli ölçüde likidite sağlamışlardır.
Finansal piyasalarda oynaklığın hızlı artışıyla hisse senedi piyasalarında tarihi düşüşler görülürken, küresel risk iştahındaki gerilemeyle birlikte gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy yatırımlarında da çıkışlar yüksek seyretmiş; risk primlerinde belirgin artışlar izlenmiştir.
Küresel ölçekte ekonomik faaliyet üzerinde jeopolitik gelişmelerin de etkisi izlenirken, yılın son çeyreğinde ABD’de gerçekleştirilen Başkanlık seçimi ve sonrasında yaşanan gelişmeler, dünya siyaset sahnesinde öne çıkmıştır.
Özellikle ikinci çeyrekte dünyanın önde gelen ekonomileri de dahil olmak üzere tüm ekonomilerde yüksek oranda daralmaların kaydedildiği 2020 yılında, en derin ekonomik hasarı Avrupa ülkeleri yaşamıştır. Pandemiyi kontrol altına almasının da etkisiyle Çin daralmayan tek büyük ekonomi olmuştur.
IMF’in Ocak 2021 Ekonomik Görünüm Raporunda pandemi nedeniyle küresel ekonomi için %3,5 oranında daralma tahmin edilirken, 2021 yılı küresel büyüme tahmini %5,5 olarak revize edilmiştir.
Uzun vadede, yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin, sağlık ve eğitim hizmetleri, dijital altyapı, iş ve yönetişim uygulamalarını iyileştirmeye yönelik izleyecekleri politikalar, pandeminin yol açtığı ekonomik zararı hafifletmeye ve paylaşılan refahı artırmaya yardımcı olacaktır.
Türkiye ekonomisi, dengelenme döneminin ardından 2020 yılına hız kazanarak başlarken, ikinci çeyrekle birlikte pandeminin kısıtlayıcı önlemlerinin ekonomik faaliyetleri baskılayıcı etkilerine bağlı olarak daralma göstermiştir. İlk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %4,5 büyüyen ekonomi, ikinci çeyrekte ekonomik aktivitede küresel çaptaki duraklamanın etkisiyle %9,9 daralarak keskin bir düşüş yaşamıştır. Bununla birlikte üçüncü çeyrekte kaydedilen %6,7 büyüme ile Türkiye, G-20 ülkeleri arasında en güçlü performansa imza atarak ayrışmış; yılı %1,8 büyüme ile tamamlamıştır.
Genişleyici para ve maliye politikası ve finansal baskılama sonucu Türkiye ekonomisi V şeklinde bir büyüme ile durgunluktan çıkarken, ödemeler dengesi, döviz kuru ve enflasyon cephesinde ciddi sorunlarla karşılaşılmış, yükselişe geçen enflasyon Aralık ayı itibarıyla yılın en yüksek değeri olan %14,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bir yıla yakın sürdürdüğü faiz indirimi politikasını Haziran 2020’de terk ederek sıkı para politikası ve sadeleşmeye yönelen TCMB, Eylül ayından yılsonuna kadar politika faizini %17’ye yükseltmiştir. Bu politika değişikliği, TL’nin değer kazanmaya ve ülke risk priminin düşmeye başlamasıyla olumlu yansımalarını göstermiştir. 2021 yılında TCMB’nin sıkı duruşunu bir süre daha koruması beklenmektedir.
İhracatımızın ağırlıklı olarak gerçekleştiği Avrupa ülkelerindeki belirgin daralmanın etkisiyle dış ticaret açığında kaydedilen genişlemenin yanı sıra, özellikle taşımacılık ve turizm gelirlerindeki gerileme sonucu; cari dengede bozulma görülmüştür. Önümüzdeki dönemde ABD ve AB ile ilişkilerin de seyrine bağlı olarak, Türkiye’ye yönelik risk algısındaki iyileşme eğilimi dikkate alındığında , cari açığın finansmanında daha olumlu bir tablo gözlenebileceği tahmin edilmektedir.
2019 yılında belirgin bir şekilde daralan leasing sektörü işlem hacmi, 2020 yılında salgının etkisiyle ekonomik aktivitede görülen yavaşlamaya rağmen, yapılan tahminleri aşarak %29 artışla 3,3 milyar dolara ulaşmıştır. Bu performansta, ekonomi yönetiminin uyguladığı politikalarla yılın üçüncü çeyreğinde ertelenen yatırımlardaki canlanma en önemli etken olmuştur.
İş Leasing, küresel ölçekte zorluk ve belirsizliklerin arttığı böylesi olağandışı bir ekonomik ortamda dahi, KOBİ’lere ve reel sektöre olan desteğini devam ettirmiş ve etkin risk yönetimiyle aktif kalitesini korumuştur. Şirketimiz kaydettiği başarılı sonuçlarla pazar payını ve müşteri adedini artırmıştır.
Odağını sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeye yönlendiren Şirketimiz, yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında giderek payını artırmakta, özellikle güneş enerjisi alanındaki finansman çözümleriyle öne çıkmaktadır. Uluslararası finans kuruluşlarından elde ettiğimiz yüksek tutardaki krediler bu alandaki kararlılığımızı gösterirken, mali yapımız ve markamızın gücünü de teyit etmektedir.
Değişimi kararlılıkla kucaklarken, içinde bulunduğumuz koşullara tecrübemiz, çevik yönetim anlayışımız, inovasyon gücümüz ve çalışma arkadaşlarımızın üstün gayretleri ile değişen koşullara hızla uyum sağlayarak gelecekte de konumumuzu sürdürmek üzere sağlam adımlar atıyoruz. Geleceğin dünyası için gerekli dönüşümleri hayata geçirirken, kapsamlı dijitalleşme altyapı projemizle “yeni normal”deki yerimizi hızla almak üzere değişimi gerçekleştiriyoruz.
2021 yılında da, pandemi hayatımızda olmaya devam ederken; aşı ve ilaç konusundaki gelişmeler nedeniyle en önemli önceliğimiz çalışanlarımızın sağlığını korumak ve hizmetlerimizin devamlılığını sağlamaktır.
Sağlıklı ve güzel günlerde, nice başarılara koşacağımıza olan inancımla destek ve katkılarıyla Şirketimizin elde ettiği başarılarda yanımızda olan İş Leasing ailesine ve tüm paydaşlarımıza şahsım ve Yönetim Kurulu adına teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Murat Bilgiç
Yönetim Kurulu Başkanı